TERUGBLIK NAAR 28 december 1992
toen ik deze tocht ook liep, toen voor het eerst georganiseerd:
We gaan eigenlijk een beetje uit 'armoe' naar deze tocht, er is verder weinig te wandelen. De start is vanuit twee startplaatsen: Lommel en Borkel en Schaft. Tussen deze plaatsen zijn twee verschillende routes uitgezet van ieder 10 km. Je kunt dan ook kiezen of je 10 of 20 km wandelt. De tocht wordt georganiseerd door de OLAT en de Belgische 'Wandelclub Milieu 2000'. Het bijzondere van deze tocht is dat je aan de Belgisch-Nederlandse grens twee grens-stempels kunt krijgen. Dit is bijna de laatste kans, want per 1 januari 1993 vervallen de grenzen.
We starten via paden die veel doen denken aan smokkelroutes: door weilanden en langs beekjes en bosjes. Alles is wit berijpt, wat er met het ochtendzonnetje uit ziet als een kerstkaart. De grond en plassen zijn bevroren, maar het water in de beekjes stroomt snel. Op de eerste verzorgingspost, een soort marktkraampje, worden gratis boterhammen aangeboden. Achter een veerooster staan IJslandse pony's, die hier gebieden begrazen. Het is maar goed dat dat veerooster er ligt, anders hadden ze ongetwijfeld aan 'zelfbediening' bij de broodkraam gedaan. Nu staan ze vlak achter het rooster te wachten. Aanhalen mag, maar ze doen niets anders dan kijken of je ook nog wat brood over hebt.
Het aantal deelnemers is vandaag boven verwachting: 2.150 personen! Er is op deze eerste post dan ook geen druppel drinken meer te krijgen. Alle paden zijn afgezet met schrikdraad en het stikt van de veeroosters en klaphekjes. Bij de grens krijgen we de beloofde stempels. De paden zijn hier en daar glad doordat het bovenste laagje aan het ontdooien is. De vrijstaande huizen die we passeren hebben allemaal dichte vitrages, er staan geen planten voor de ramen en er is geen 'kip' op straat. Het doet allemaal doods en uitgestorven aan. Op de rust in Lommel is dat niet het geval. Het is er ongelooflijk druk. Na enkele minuten wachten op een consumptie besluiten we onverrichter zaken weer op pad te gaan.
We rusten net voor de grens in België in 'Het Tolhuis'. We bestellen een tostie. Via het keukenraam zien we oma op de fiets weg gaan. Eén tosti verschijnt al snel, de andere twee laten op zich wachten... tot oma weer terug is! 'Het Tolhuis' gaat per 1 januari dicht. Er werden hier altijd grenspapieren getikt, en onder het wachten werd er wat genuttigd. Maat dat is niet meer nodig, de chauffeurs kunnen straks gewoon doorrijden. We vervolgen de route over veel onverharde en enige verharde wegen. In een legertent is de tweede gratis rust. Hier is wel voldoende drinken voorradig. Weer via 'smokkelpaden' komen we terug in Borkel en Schaft. We willen graag wat eten, maar het enige wat het dorp rijk is, is een minisupermarktje. Daarom eten we onderweg maar wat in 'De Lucht'. De route was overigens schitterend en goed gepijld.
GRENZELOZE TOCHT,
Luyksgestel-Lommel, 28 december 2011
|
Op het camping-terrein... |
Vandaag staat echt de laatste tocht van 2011 op het programma. Luyksgestel ligt niet naast de deur dus we stappen om zeven uur in de auto om rond negenen vakantiecentrum De Zwarte Bergen op te rijden, waar ons netjes een plek wordt aangewezen om te parkeren.
De inschrijving is handig geregeld: je koopt aan de inschrijftafel een inschrijfkaart á 1,20, vult deze zelf in, en stopt hem in een doos bij de uitgang waar je gelijk de route krijgt uitgereikt. De keuze in afstanden is dit jaar veel groter: 5 (alleen vanuit Lommel), 8, 16, 24 of 32 km. Alle routes liggen heen- en terug tussen Luyksgestel en Lommel en kunnen evt. ook met de pendelbus overbrugd worden.
KOFFIE MET VLAAI
Na een eerste kerststal in het startgebouw te hebben bewonderd verlaten we dit kwart over negen en gaan over de camping direct de natuur van de 'gemeentelijke bossen van Bergeijk' in. Ik zal maar niets meer vertellen over de vele paddoos die we treffen, hoewel, de gele trilzwam toch wel weer heel leuk is om te zien. En deze is in grote getale aanwezig! De bomen zijn nu toch echt kaal, buiten de vele dennen dan. Af en toe passeren we een stuk heide en Openluchttheater De Hunnebergen. We kletsen met medewandelaars, dat heb je als je veel foto's maakt..... en Adriaan bij je hebt. Zij hebben vorig jaar ook gelopen. Ik was dat toen ook van plan maar de wegen waren slecht dus ik ben niet gegaan. Zij hebben die dag in de bossen flink geglibberd!
Geregeld zien we ook lege maïsakkers en grasland, soms begraasd door paarden. Het is somber, maar lekker fris wandelweer, en niet koud met een graad of 6/7. De zon laat zich zelfs een ogenblik zien, maar trekt dan snel het wolkendekbed weer over zich heen. Aan de bomen zijn allerhande vogelnestkastjes opgehangen. Ontwikkelingswerk vanuit Nederland oppert Adriaan. Uiteindelijk stuiten we op een kanaal dat we lange tijd, slingerend door de bossen, volgen. Tenslotte gaan we het 'Kanaal Bocholt-Herentals' over waarbij ons wandelaars tegemoet lopen en we ze onder de brug langs het water door zien gaan. We gaan dan ook de nodige rondjes slingeren want Luyksgestel ligt hemelsbreed helemaal niet zo ver bij Lommel vandaan. Langs een bord waarop 'De Lommelse Sahara' wordt aangekondigd komen we al snel op de eerste rust in het SCOUTSHEEM, de centrale rustpost. Ik haal consumptiebonnen en we doen ons tegoed aan koffie met een punt vlaai. Het is gezellig druk en we zien de nodige bekenden.
ZITTEND OF STAAND We gaan de gele pijlen vervolgen naar Heideheuvel in Lommel. Er is prima gepijld en bij de rusten, waar diverse afstanden en looprichtingen samen komen, is alles perfect aangegeven. We gaan langs een straat met de naam 'nieuwe kopen' wat de nodige hilariteit oplevert en een prachtig zwembad/schouwburg met de naam 'De Souverein'. We passeren vele sportvelden waar twee borden met 'verboden' hangen. Wanneer mag je er eigenlijk wel op?
<>
>
>>>>>>
| <>
>
De Souverein |
Dat hangt iets verderop: 'alleen toegankelijk voor spelers en scheidsrechter'. We maken een ommetje door het bos en dan gaan we de brug over het kanaal terug. Er volgt daar nog meer bos, afgewisseld met leuke optrekjes en wat paarden die heerlijk buiten rond scharrelen. Af en toe is er een 'privaat terrein verboden toegang' en we passeren een bord van mountainbikeroute 'Het smokkelpad'. Maar smokkelen is er sinds januari 1993 niet meer bij want toen zijn de grenzen hier opgeheven. Langs een vogelfokkerij met o.a. zwanen (stinken dat het er doet) en de nodige hopen bieten gaat het de bossen weer door en de hei over. Na de kerk van Lommel, met kerststal, en een bakker met speciale aanbieding: 'WANDEL op=op AKTIE GEVULDE KOEKEN 4 + 1 GRATIS', vast speciaal voor d'n Ollanders, staan we voor de rust in ontmoetingscentrum HEIDE-HEUVEL. De pendelbus vertrekt net. (Voor 1,20 kun je mee met deze bus die elk half uur vertrekt richting Luyksgestel en Lommel, maar waarin honden niet mee mogen.)
Het is gezellig druk binnen en ook hier vergapen we ons aan de bordjes: 'Aantal toegestane personen: zittend 400 of staand 550.'
GOED AFGERICHT We vervolgen de route nu middels rode pijlen langs huizen met nog altijd veelal gesloten vitrages en een tweetal hertjes met slee in een voortuin. Echte hertjes zien we niet, hoewel we wel gewaarschuwd zijn middels een bord om toch vooral van eventuele reekalfjes die we tegen komen af te blijven. (Moeder is altijd in de buurt.)
We zoeken het kanaal weer op waar een groot vrachtschip langs vaart. We gaan onder een slingerbrug door langs een monument: 'Hier sneuvelde een Brits soldaat hij werd hier begraven in september 1944 en daarna ontgraven in juni 1946.'
Adriaan loopt al enige tijd ‘te gallen’: “misschien neem ik straks op 24 km de pendelbus wel, ik vind het wel genoeg voor vandaag.” Dat zegt hij omdat ik vandaag met deze 32 km er bij op een totaal van 3003 km voor 2011 kom.
|
Gele trilzwam, in overvloed aanwezig! |
Ondertussen bereiken we de Lommelse Sahara en gaan die door. Deze ziet er toch anders uit dan we ons voor hadden gesteld. Hij bevat namelijk erg veel 'oases' in de vorm van grote vennen waarin zelfs een scheepswrak c.q. kunstwerk ligt.
Volgens een wandelaar achter ons gaat het om de Titanic. Alleen is tengevolge van het opwarmen van de aarde de ijsberg ontdooid. We volgen de stranden van de vennen, terwijl het licht begint te miezeren. De voorspelde buien zullen toch niet echt gaan vallen?
Maar het blijft gelukkig bij een beetje miezer. Onze metgezel gooit er weer een tandje bovenop want om 14:00 uur beginnen ze met het ophalen van de pijlen en het is inmiddels bij drieën.
Wij denken dat het zo'n vaart niet zal lopen want je kunt toch geen pijlen vóór de wandelaars op gaan halen. We komen dan ook prima bepijld op de rust aan, weer in het SCOUTSHEEM, de centrale rustpost. We nemen een warme choco/Palmpje en blijven niet te lang zitten.
Na de rust volgen we de rode pijlen verder 'richting Nederland' en mogen de slingerbrug toch over. Er volgen grote stukken hei waar OLAT/Milieu 2000 vreselijke hobbelpaden hebben gevonden. We moeten de laatste kilometers de kiezen dus op elkaar zetten: het venijn zit hem in de staart.
Adriaan vertelt aan drie dames die we passeren 'dat hij eigenlijk niet van wandelen houdt maar met mij mee moet omdat ik mijn 3.000 km dit jaar vol wil maken.' Waarna ik zeg: "Goed afgericht hé!" De dames willen direct weten hoe ik dat voor elkaar heb gekregen.....
En dan dient het agrarische gebied zich weer aan en duurt het ook niet lang tot we de camping op stappen en het gezellige finishgebouw binnen gaan. En daar zit ik dan trots op het bereikte resultaat van 3003 km, Adriaan heeft er een kleine 200 meer, als een collega wandelaar bij ons komt zitten. Tussen neus en lippen door vertelt hij dat zijn wandelmaat deze week de 4000 vol gaat lopen, hij hoopt nog 5000 van zijn totaal te kunnen maken....!
We drinken wat en bestellen twee appelflappen want we hebben trek gekregen. En op weg naar de auto, knabbelend aan de heerlijke, nog warme flappen, passeren we ook nog een Kerstman met rendieren!