12 t/m 15 juli 2011
Na 15 jaar ga ik weer eens de Apeldoornse vierdaagse lopen. Of zoals Adriaan zo leuk zegt: al jouw wandelervaringen in Apeldoorn zijn van de vorige eeuw. En het zal een hele ‘cultuurschok´ worden! Want we gaan niet meer van start vanuit het centrum van Apeldoorn vanuit Orpheus (of de Canadian Club) maar ergens vanaf de buitenrand, vanaf één of ander sportpark van Victoria Boys. En we gaan niet meer langs het Loo, en niet meer door het centrum van Apeldoorn......maar ook niet meer over die lange, hete wegen door de straten van de buitenwijken!
EEN POTJE MET VET EN WE ZIJN ER BIJNA...
Zondagochtend pakken we ‘alles’ in, het past allemaal net en alle hoekjes en gaatjes zijn benut. Op naar Apeldoorn of eigenlijk naar Lieren waar we dit jaar op een camping staan. Overigens geen onbekende camping want ik stond al vaker op de Vinkenkamp met mijn kinderen en weet dat het sanitair lekker schoon is. Eigenlijk het belangrijkste aan een camping vind ik.
We zetten de tent op, eten een broodje en nemen dan de fiets om een rondje door de omgeving te doen. Eerst maar naar het plaatsje Lieren zelf waar de camping ver buiten ligt en dan door naar Beekbergen. Daarbij passeren we station Beekbergen waar vele oude stoom- en dieseltreinen staan. Vandaag rijden deze voor het eerst en we kunnen er een kijkje nemen wat we natuurlijk doen. Een ijsje in Beekbergen en dan rijden we verder door terug richting camping maar dat wordt m.i. een langere rit dan gepland, waarbij we ook nog de op het verlanglijstje staande Loenense waterval missen, maar Adriaan houdt vol dat hij precies weet waar en hoe we rijden moeten…… De papiermolen laten we maar rechts liggen want die lijkt ons toch te ver af. Een kleine twee uur later, terug op de camping, begin ik aan de macaroni en kom tot de ontdekking dat ik de macaroni zelf vergeten ben. Dus dan maar macaroni zonder macaroni en bij de afwas ontbreken sponsje en/of afwasborstel….. toch niet ‘alles’ ingepakt! Wat zal er nog meer blijken te ontbreken?
Maandag melden we ons aan voor de vierdaagse. Eigenlijk is het de bedoeling om elke dag op de fiets naar de start te gaan. Maar we gaan eerst maar eens met de auto kijken hoe ver het precies is, want fietsen lijkt ons toch wat ver en we kunnen ons plan altijd nog bijstellen. Maar een kwartier met de auto betekent al snel een uur op de fiets…..
Eerst rijden we door naar het centrum van Apeldoorn voor een bezoekje aan het VVV, ANWB en stadhuis voor de nodige informatiefolders. Dan eten we een hapje in het centrum en halen een krant op op het station. Maar, we waren er al bang voor, rond half drie zijn de kranten daar op. Gelukkig hebben we, als we een ijsje halen bij Mac Donalds, meer succes en kunnen zien dat het morgen nog warmer wordt dan vandaag, tot 27 graden, en dat we daarna kans op buien hebben!
Het startterrein bij Victoria Boys ziet er gezellig uit. We melden ons aan en wachten op de Openingsceremonie. We treffen ‘wandelmaat’ van Someren nog! Heeft ‘ie toch zijn auto terug weten te vinden. Hoewel dat wel een kwartier in beslag heeft genomen via eerst één verkeerde parkeerplaats. (Er waren twee parkeerplaatsen naast een benzinestation).
En na alle andere bekenden begroet te hebben gaan we gezellig met Teunie in het gras zitten en laten het hele openingsritueel over ons heen komen: enkele toespraken, helaas niet te volgen door andersom geplaatste boxen, vanuit ons gezien dan, gevolgd door muziek van het NWB-lied. We doen dapper ons best maar hebben het idee dat we met twee dames achter ons de enigen zijn die mee zingen. Ondertussen wordt de NWB-vlag gehesen. Gelukkig wordt er tijdens het hijsen van de Nederlandse vlag met het Wilhelmus beter meegezongen. Er volgt nog een potpourri van bekende Nederlandse liederen. Wij horen een ‘potje met vet’, ‘we zijn er bijna’, ‘houdt er de moed maar in’ enz. en als het hele ritueel ten einde is vangen we de terugreis aan naar de camping.
DINSDAG 12 JULI
TOCH DE LOENENSE WATERVAL
Rond vijf uur loopt de wekker af. Alles staat al klaar dus na een snelle douche en ontbijt kunnen we richting Victoria Boys. We gaan even zitten met een bakkie en kunnen dan gelijk aansluiten voor de start om half zeven. Geen startschot of dat soort lucratieve zaken, maar gewoon na een knipje in de controlekaart het terrein af en langs de rand van de stad.
Ik heb Adriaan al lekker lopen maken: bij de eerste post bij Van Laarhoven, ze staan er nog steeds, ook na al die jaren heb ik in het infoboekje gelezen, verkopen ze verse gevulde koeken van de bakker. We wandelen door het agrarische gebied met leuke huisjes en het spoor over en uiteindelijk gaan we langs een spreng de bossen in. Het is prachtig, zeker nu het zonnetje probeert door te komen. En zo komen we na een uur op de eerste rust bij, inderdaad, van Laarhoven. Ze hebben nu ingepakte gevulde koeken, maar die zijn net zo lekker als bij de bakker zegt Ton (van Laarhoven). We wagen ons er dus maar aan, begeleid door een bakje koffie. We kunnen de mening over de gevulde koeken helaas niet delen. Niet elke vernieuwing is een verbetering. We maken gelijk gebruik van een dixie die op dit tijdstip nog lekker fris zijn.
Het loopt lekker, wederom door agrarisch gebied en zo gaan we door Beekbergen. Langs prachtige boerderijen en handgeschilderde borden die aangeven dat hier elke donderdag Veluwse markt is. Nu volgen wat bekende punten van de fietstocht van zondag en we gaan het spoorlijntje weer over waarbij we in de verte station Beekbergen kunnen zien liggen met de kolenkraan en de loods waarin de gigantisch grote locomotieven worden onderhouden. Bij Pluim´s pannenkoekenhuis genieten we wederom van een consumptie alvorens we koers zetten richting Loenense Waterval…. Toch! En als we er zijn bekijken we deze van alle kanten gezellig kletsend met de mensen om ons heen. Tot de voorste zich om draait: we lopen verkeerd. Nu beginnen er achter ons stemmen te klinken: “…..ja, we zagen een stukje terug wel een pijl naar links wijzen…..” en dan zeg en doe je niets maar loopt achter je voorgangers aan. Ons ontgaat de logica! We lopen dus terug. De heerlijk afwisselende tocht voert ons Loenen door waar een postbode met de post in stapeltjes op straat zit. Een voorganger moet al gezegd hebben: “Sorteren ze de post hier zo?” en ik zeg “Ja, was leuk jongens, maar volgende keer weer gewoon op volgorde hé!” Ik maak er nog even een foto van. “Vind je het leuk?” “Ja, ik wel, maar jij natuurlijk niet.” Ze kan er wel om lachen.
De rust bij de Loenermark doen we ook maar aan. En geloof het of niet, ik zit er met een koude karnemelk, Adriaan met een biertje! Gekregen van iemand met een eigen auto-verzorgingspost!
Nu gaan we de bossen door met prachtige hoge bomen langs de paden en de eerste paddenstoelen van dit seizoen. Ik vind nog wat bosbessen, maar het zijn wel de laatste. Het seizoen is kennelijk vroeg dit jaar want meestal kun je tijdens deze vierdaagse bessen plukken. Twee dames achter ons vragen nieuwsgierig wat ik eet…. Zij hadden ze helemaal niet gezien. En ook op de grafheuvels moeten we ze wijzen. Ze zijn er uiteindelijk zo vol van dat ze bijna een afslag missen.
Ik heb onbedoeld een souvenir in mijn schoen zitten dus op het eerste het beste bankje, en dan blijken die natuurlijk dun gezaaid te zijn, ga ik naast een heer zitten. Dat mag. Als ik zeg dat ik wel mijn schoen uit ga doen kijkt hij wat bedenkelijk en Adriaan kijkt even waar de wind vandaag komt om aan de goede kant te gaan zitten. (Maar beiden zullen uiteindelijk de finish goed bereiken.) Langs sprengen en een vennetje komen we uiteindelijk op de hei waar het inmiddels (11:20) pikkerig heet begint te worden. Bij camping de Hertenhorst gaan we dus maar even zitten met één, en ze zijn zo lekker dat er nog één volgt, broodje kroket.
We gaan het bos uit langs maïsvelden waar we blij zijn met elk beetje schaduw van een boom. Bij de laatste rust stoppen we dus toch ook maar om nogmaals wat te drinken. Adriaan heeft nog nooit zo veel gerust zegt hij. En dan volgt het laatste bos, waarin we op de achtergrond af en toe de stoomtrein horen toeteren, en enkele straten en een sprengetje de stad in en komen we rond kwart over twee bijna bij de finish. Maar net daarvoor loop ik Joost tegen het lijf en dat is altijd gezellig. Zo gezellig dat ik uiteindelijk vijf over half drie pas de finishstreep passeer.
En aan die finish blijven we ook nog een poos zitten onder het genot van een biertje en patatje, hoeven we vanavond niet meer te koken, om pas rond half vijf, als de stroom finishende wandelaars bijna is opgedroogd, richting camping te gaan. (Waar ik nog een teek van mijn enkel af haal!)
WOENSDAG 13 JULI
Als ik dinsdagmiddag aan dit verslag zit te werken begint het al te spetteren. ’s Nachts regent het bij vlagen behoorlijk en als we naar de start gaan nog steeds. En zelfs als we starten is het nog niet droog. Het is dan ook een regenpakken- en parapluparade. We gaan al snel de bossen van de Kroondomeinen in en Ger loopt gezellig kletsend met me op. Zo gezellig dat we voor we het weten op de eerste rust komen. Ik wilde eigenlijk door lopen, maar vindt even op het toilet zitten ook wel prettig. Ondertussen haalt Adriaan een bak koffie die Ger aanvult met een stroopwafel. (Hij was gisteren jarig!)
We vervolgen de route door toch wel mooi bos. Onder de hoge bomen is de grond nog kastanjebruin van het in de herfst gevallen blad en omgevallen bomen mogen gewoon blijven liggen waardoor er al de nodige paddenstoelen zichtbaar zijn. We stuiten op de verzorgingspost van de Gondeliers waar er voor ons toch ook nog een bakkie koffie in zit. De splitsing met de 20 is wel leuk, ze worden gelijk een pad-brede plas door gestuurd….. En vonden we de varens in Frankrijk zo uniek en mooi…. hier staan ze nu ook volop. We gaan Wildpark het Aardhuis (ook Kroondomein) in over een veerooster. Zouden we hier eindelijk de bij de openingstoespraak beloofde zwijnen en herten tegen komen?
We passeren borden over de ruiming van explosieven en munitie. Het is absoluut niet gevaarlijk maar….. we moeten wel buiten het afgezette gebied blijven plus het feit dat ze geruimd worden….. echt ongevaarlijk??? Bos gaat over in hei waar de regen ons meer tegemoet waait met een koude wind. Er staat tot mijn grote verbazing tijm of een kruid dat er op lijkt, en naar ruikt, op de hei. En dan komen we op de tweede rust bij VV Prins Bernhard. Daar genieten we van een bak soep.
Langs enkele leuke huisjes trekken we richting gemeentebos Uddel waardoor we op de rust bij de tennisvereniging komen. Op de bar staat een zwijnenbeeld, zou dat samen met het hertenbeeld bij de hertenhorst de bedoelde dieren uit de toespraak zijn? Helaas is de frituur nog niet aan dus we zullen nog even vol moeten houden tot de volgende post. Je leest het wel het is vandaag ook een beetje lopen van rust naar rust. Plus een grote dosis aan bos en hei geeft weinig te schrijven. En trekken wij ons inmiddels niet zo veel meer van het slechte weer aan, gelukkig gaat het nu minder hard, menig wandelaar is toch minder spraakzaam of ronduit chagrijnig.
Over grote stukken hei trekken we nu richting Uddel waar we weer bij VV Prins Bernhard komen. We genieten er van een broodje frikandel… speciaal. Langzaamaan begint het bos me een beetje de neus uit te komen maar er zit voor vandaag niet veel anders in. Wel leuk is dat we nog op het opladen van boomstammen stuiten, maar dat gebeurt hier niet met een paard. (Dat heb ik in het verleden al eens tijdens de vierdaagse mogen aanschouwen.) Bij de laatste post weer bij de ‘van Laarhoventjes’ genieten we van een broodje hamburger. Helaas ook niet meer van vorige-eeuwse kwaliteit dus dat is alleen voor vandaag en bij de Mac Donalds-stand iets verderop zitten broodjes hamburger, Big Macs of Franse frietjes er niet in. We krijgen wel een fles water aangeboden. Vast heerlijk als het warm is, maar we hebben vandaag eigenlijk al te veel water gezien. Opeens lopen we door park Berg en Bos waar het prachtig groen is door de vele rododendrons en komen zo langs het kazerneterrein, pas om half vier terug aan de finish. We blijven toch nog even zitten met een biertje genietend van de muziek en de enkeling die er op danst. En gaan dan, steeds kouder wordend, via de supermarkt terug naar de camping en de warme douche.
DONDERDAG 14 JULI
Voor vandaag is er ook veel regen voorspeld, hoewel iets minder dan gister. En gelukkig beginnen we droog, of zo goed als. Het miezerbuitje dat af en toe valt mag eigenlijk geen naam hebben. We gaan langs een spreng ‘in aanleg, de beschoeiingen staan er al en passeren grote stapels boomstammen in Koninklijke houtvesterij ‘Het Loo. Daar moeten we regelmatig om de plassen slalommen, soms tot ver in de daarop niet berekende bermen. Ik heb het idee om op de eerste rust eens even lekker gebruik te maken van een dixie. Alleen, hoewel de eerste rust al op 7,1 km is, lijkt deze nu best ver weg….. zal wel verbeelding zijn. We gaan de Veluwe in Hoog Buurlo op. Prachtig gevarieerd bos en voor de verandering lopen we op een prachtige boerderij met rieten dak en een dito schaapskooi af. De staldeuren gaan net open en de schapen komen naar buiten. We volgen de schapendrift, het pad tussen de schaapskooi en de heide waarover de schapen ’s morgens naar de heide en ’s middags naar de kooi gaan. En we passeren een akker die de afgelopen 300 jaar nauwelijks van vorm is veranderd. De akker werd bemest met de mest van de schapen vermengd met heideplaggen. Nu is het graan erop reeds goudgeel gekleurd. Via een wildwal gaan we het bos weer in langs een leemkuil waaruit vroeger leem werd gewonnen dat diende om stenen van te maken en voor het beter begaanbaar maken van boswegen en erven bij boerderijen. Langzaamaan gaan de bossen over in de Hoog Buurlose Heide. Ondanks de inmiddels gestaag neerdwarrelende miezer genieten we volop van de heide. In de verte trekt de kudde van daarnet met herder en hond over die hei. Na toch veel te weinig heide (een klein uur) komen we bijna bij radio Kootwijk waar rust twee is en er al bijna de helft van de tocht op zit. Hier hebben ze heerlijk broodjes gehaktbal! Niet alles is er deze eeuw op achteruit gegaan dus! We vervolgen de tocht langs het gebouw van Radio Kootwijk zelf waarin in andere jaren altijd de rust was. Nu gaan we lekker verder over de heide en uiteindelijk de bossen weer in met opvallend veel bospest. (En uitheemse boom/struik die nogal woekert.) Langs een prachtige grenssteen van Apeldoorn komen we bij de rust op Vakantiepark De Berkenhorst. Daar gaan we even heerlijk relaxed op een leren bankstel zitten en halen bij vertrek nog een stempeltje van het park.
|
Koraalzwammetje |
De volgende etappe bevat weer veel bos met uiteindelijk een asfaltweg die onder een viaduct door gaat en uitkomt bij halte Assel. Eindelijk een stukje nostalgie voor mij. Dit deden we rond 1995 ook al!
Na een patatje gaan we de lange, warme, zonovergoten Asselse weg volgen. Hoewel, dat was in andere jaren en in mijn herinnering zo. Het is er dit jaar niet warm en al helemaal niet zo zonovergoten als destijds want, naast dat hij nu niet schijnt zijn er veel bomen langs de weg gegroeid. Uiteindelijk gaan we tussen die bomen door een ommetje maken en komen uit in Hoog Soeren. De rust laten we hier voor wat ’ie is en gaan gelijk door door de bossen, flink klimmend en dalend.
Bij de laatste rust maak ik alleen even gebruik van een Dixie en terwijl het steeds harder gaat regenen laten we de laatste km’s snel onder onze voeten door gaan. En zo komen we rond drie uur aan de finish. En terwijl we ons afmelden en het controlekaartje voor morgen op halen gaat het steeds harder regenen. We moeten alle moed verzamelen om snel naar de biertent te spurten en later naar de auto. Zijn wij even op tijd binnen…..! Hoera, het is droog! Maar voor hoe lang? We denken dat we al blij mogen zijn als het vandaag droog blijft, zelfs al zeggen ze op de radio dat het vandaag 22 graden wordt met zon.
We starten dus met lekker fris wandelweer, heerlijk om te wandelen. Zelfs het aantal plassen op de paden valt mee. Via enkele bospercelen en hoofdwegen kruisend langs vd Valk De Cantharel verlaten we Apeldoorn. Dan gaan we afwisselend langs weide en door bos, gezellig kletsend met ieder om ons heen. Nu het droog is hebben de mensen daar weer meer zin in merken we. Zo lopen we even met de pakezel op. Zo noemen we hem omdat hij altijd de rugzak draagt en zij niets. En als het warmer wordt en zij haar jas uit trekt zeg ik voor de grap: “Nou moet die zeker ook in de rugzak.” “Let maar eens op” zegt ze, waarna de jas tussen de tas en rug van manlief verdwijnt. Ik zeg dat ik weer lekker op een dixie ga zitten op de eerste post op 7 km. Door het vroege opstaan lukt dat ’s morgens niet direct. Maar Adriaan zegt daar geen gewoonte van te willen maken. “Waarvan?” ”Zeven km lopen om naar het toilet te gaan….” Ik haal een broodje te voorschijn en loop al etende door. Er zijn steeds meer paddenstoelen langs het pad te zien. Die schieten letterlijk als paddenstoelen uit de grond. We gaan de Veluwe bij Ugchelen en Hoenderloo op met ook de nodige stukken heide. Het loopt heerlijk en best wel vlot komen we op de rust op 19 km bij het Lierderholt aan. We genieten er van een heerlijk bak tomatensoep, gezellig kletsend met Ger en een ‘Zoetermeerder’ (uit Delft) in traditioneel grasgroene kleding. Lekker buiten op het terras wat net kan want het wordt al wat warmer. Ze hebben er zelfs een stempel voor het wandelboekje, zoals een goede camping betaamt volgens Adriaan. Als we Hoenderloo naderen zie ik steeds meer bekends van ‘de vorige eeuw’. Het is gezellig in het dorpje met een fanfarekorps in de muziekkoepel en wij nemen plaats in het Dorpshuis, in de sporthal. En dan natuurlijk langs het witte Heldringkerkje waar we ook een stempel krijgen voor ons wandelboekje. Nu volgen lange wegen langs de achterkant van sjieke villa’s en uiteindelijk gaan we de heide op. Het zonnetje heeft inmiddels zo veel kracht gekregen dat het er gewoon heet is en het is er vreselijk druk. Zo veel mensen heb ik de afgelopen dagen nog niet bij elkaar op het pad gezien. Zijn wij gewoon vroeg, hoewel dat wel mee valt, of doet iedereen het rustig aan nu het toch goed weer is? Bij de laatste rustpost nemen we iets te drinken en gaan gezellig ‘even’ bij Joost en Gerda zitten. Maar als we eenmaal met die aan de praat zijn….. we lopen dus maar verder met ze op om onderweg ons verhaal af te maken.
O.a. langs de Hamermolen, een waterradmolen. En zo komen ongemerkt al om half drie de eindstreep over. Niet onder de ereboog van MAX door, want Max heeft een scheur van vijf centimeter en Max is dus afgeschreven…..
Het draaiorgel speelt wel vrolijk het NWB-vierdaagselied. We melden af en krijgen onze herinnering. Adriaan een mooie medaille met het cijfer 5, ik alleen een strip met 11. Martin haalt zijn medaille voor 25 vierdaagses op en Teunie die voor 40 vierdaagses!
Van de 3439 gestartte wandelaars hebben 269 hem niet uitgelopen. Het is heerlijk op het grasveld in het zonnetje dus we blijven er nog lang zitten genietend van de muziek, dansende mensen en iedereen die nog binnen komt. Tot de sliert wordt afgesloten door een man of acht op de fiets: de pijlophalers.