Kemnaderoute te Kilder, 30 oktober 2010
Kwart voor zes ga ik op weg naar Gorkum en vandaar rijd ik met Adriaan mee naar Kilder waar we via Duitsland (afslag gemist en die naar Doetinchem terug zoekend ook weer) langs de kerk en het winkelcentrum (drie winkels) aan de start komen. In de hal treffen we Tini, niet verwonderlijk als je bedenkt dat ze in Varsseveld woont.
WAAR HIJ VAN GRUWELT.
We wandelen om de waterplas van recreatiegebied Stroombroek waar vele honden worden uitgelaten, ook IN het water. ‘Materiaalpech’ (lees: losse veter) en vele foto’s houden Adriaan nogal op, dus na een gaas-keien-kunstwerk wacht ik bij het plaatsnaambord WIJNBERGEN op hem. We wandelen inmiddels op de lus van de 35 waar verder weinig wandelaars te zien zijn. Wel een kardinaalshoed die vol vruchten hangt en een Amerikaanse eik die prachtig gekleurd is. De tocht doet zijn naam eer aan. En eindelijk verruilen we de verharde paden even voor onverharde, gelijk door de glibberige prut. Langs de weg zijn leuke stulpjes te zien waaronder boerderijen met het huis dwars op de stal. Vast typerend voor deze streek denken we. En zo vraagt Adriaan zich wel meer af dus ik adviseer hem in voorkomende gevallen maar aan te bellen en het te vragen….. maar dan loop ik ondertussen wel door!
We gaan langs het kasteeltje Kemnade, naamgever van deze route, en wandelen door ETTEN, Gelderland, Achterhoek en Montferland. Allemaal op hetzelfde moment! (En dan ook nog door een polder die wel weg heeft van de Alblasserwaard rondom Bleskensgraaf, inclusief een rij knotwilgen, mijn eerste keuze voor vandaag waar Adriaan van gruwelt.)
DWARS OVER HET PAD
En als we langs een hoofdweg lopen, over een kort geleden nog geasfalteerd fietspad, kijken we tegen de torenmolen van ZEDDAM aan. Langs picknickende mensen gaan we het Bergherbos weer in. Dat kan best want het is helemaal niet koud en wij hadden vanmorgen vroeg al onze jassen uit gedaan.
Na een flinke klim stuiten we op een infobord van ‘Motte Montferland’ dat langs een sterk stijgend pad met een onoverzichtelijke bocht staat en waar dan ook een verkeerslicht geplaatst is. We genieten van het prachtige parkoers en delen die ervaring met medewandelaars. Die genieten ook, al wonen ze ‘maar’ 30 km verderop. Veel omgevallen bomen zijn blijven liggen, soms ook dwars over het pad, en zijn begroeid met mos en paddenstoelen.
Op de top van heuvel Montferland bevindt zich de grootste motteheuvel van Nederland. Een mottekasteel is een vroegmiddeleeuws burchttype dat meestal in hout werd opgetrokken. Het hoofdkenmerk was dat het stond op een motte, een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. Het mottekasteel zelf bestond veelal uit een torenvormig gebouw. Deze motte is rond 1000 opgeworpen en van de 12 tot 17 meter is tenminste de laatste 7 meter kunstmatig opgehoogd. Het plateau is omgeven door een gracht en een dubbele aarden wal. Op het plateau zijn resten gevonden van 5,5 meter dikke muren van een mogelijk nooit voltooide tufstenen toren. Mogelijk was dit de motte van het voormalige kasteel Upladen. De motte is een rijksarcheologisch monument waarop zich een hotel-restaurant en enkele bijgebouwen bevinden.
HELAAS
Langs een kapelletje gaan we weer richting Bergherbos waar we nu langdurig door wandelen. Maar ook dat is geen straf want het is een gevarieerd bos met open gekapte stukken waaromheen dennenbomen met kale stammen staan en met vele paddenstoelen. En dat geeft een oponthoud…..! We mogen weer een blik werpen op de torenmolen… in de verte… en gelukkig kan de regenjas weer uit en de paraplu dicht. We stillen ondertussen de hartige trek met een bifi-worstje uit mijn tas. De ondergrond in het bos is bedekt met varens en ik druk mijn ´druk fotograferende´ wandelmaatje op het hart dat we vóór half vijf binnen moeten zijn, want anders krijgt hij geen medaille en geen stempeltje in zijn wandelboekje. En dat lijkt zelfs even indruk te maken….. tot het volgende foto-waardige punt zich voordoet.
Langs glooiend grasland en de Loolaan, met een landgoedwinkel, wandelen we terug naar Kilder terwijl het steeds harder gaat miezeren. Adriaan doet de laatste 100 m zelfs zijn paraplu nog op.
We vangen al snel de terugreis aan. Eerst weer, voorspoedig, naar Gorkum, ook langs ANWB-borden die Varsseveld aangeven, dan door de drukte over Rotterdam terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten