Wil je reageren op mijn verslagen, graag, dat kan door in de rechter kolom op de betreffende tocht te klikken. Onderaan het verslag vindt je dan een ruimte waarin je je reactie kunt plaatsen. En mocht dat niet lukken, een mailtje mag ook, dan plaats ik hem er zelf voor je onder: castlelock22@gmail.com

Wil je de foto's in het groot bekijken klik er dan op.

zondag 15 januari 2012

RS80 LEIDEN, 15 januari 2012

RS80 LEIDEN,
NAGELOPEN op 15 januari 2012

Wandeling door de stad van Rembrandt en Jan Steen.
Onze startlokatie met links onze 'bolides'
Ten tijde van de officiële tocht in Leiden op 8 oktober hadden we andere verplichtingen dus gisteren hebben we de route 'van parkoersbouwer Auke' aangeschaft en omdat er vandaag niets anders op het programma staat, en het prachtig weer belooft te worden, stappen we op de fiets om deze op het dichtstbijzijnde punt van de route te parkeren. We hebben dan in Warmond al foto's gemaakt van het 'bemande' ooievaarsnest dat voor huis Oostergeest staat. Het instappunt is in ons geval aan het begin van de Kwaaklaan, punt 126, 20.550 km. Het is inmiddels half elf dus geen vroege start, maar voor 25 km moet dat geen probleem zijn.

LUXE NAAR HET TOILET

Op zoek naar de 5e kruising

Vanaf de bushalte gaan we de Kwaaklaan op en slaan rechts af de Haarlemmer Trekvaart langs. Dit moet voor mij bekend terrein zijn want in een grijs verleden wandelde ik wel in deze omgeving toen de oude 'Wandelkring Leiden' nog bestond, zo'n 25 jaar geleden. Maar er is nadien nogal wat gebeurd! De polder die er toen lag staat vol met de nieuwbouw van Merenwijk waar we nu door het groen en de parken gaan wandelen.
Na zo'n 2 km komen we bij de aanwijzing: 'op de 5e kruising, bij WW 12853/011 ri. Park Merenwijk', en daar gaat het al fout. Wat wij de vijfde kruising vinden is lang de vijfde nog niet volgens Auke. En als we denken de bewuste WW te hebben gevonden blijkt dit /012 te zijn. Door dus tot op een grote kruising. Moeten we hier gewoon recht door oversteken en het pad vervolgen? Een trimster geeft uitsluitsel. We zijn toch al voorbij de kruising gelopen. Die vinden we uiteindelijk wel..... maar de WW is toch écht verdwenen van de aardbodem. Dat belooft wat!

Officieële startlocatie

 Nog beter lezend gaan we door. Als de straatnaambordjes houvast geven gaat het beter. Hier en daar zien we al de eerste gevelgedichten die door heel Leiden, in allerlei talen, te vinden zijn. Na een volkstuincomplex, typerend voor elke grotere stad, aan wat ooit de rand van Leiden was, verruilen we lopend langs de Zijl de nieuwbouw voor wijk 'De Kooi'. Dit is juist een heel oude wijk met namen uit het koloniale verleden: Paramaribostraat, Surinamestraat, Sumatrastraat, Atjehstraat en Billitonstraat. Zo komen we na iets meer dan een uur, na 5 km, bij de finish/start. Een redelijke tijd. Tegen onze verwachting in is het Sportcomplex De Zijl gewoon open, het is dan ook een groot sportcomplex met zwembad. We kunnen dus even luxe naar het toilet.

PRACHTIG UITZICHT 
De stad in via de Zijlpoort
Langs o.a. een moskee wandelen we verder richting de Rijndijk. We hebben weer even ruzie met het parkoers, maar daar komen we met het gezonde verstand en met het feit dat deze omgeving voor mij toch niet helemaal onbekend is wel uit. We steken de ene VOP na de andere VOP over. Wat een VOP is? Eigenlijk weten we dat nog steeds niet.
Via de Zijlpoort, één van de twee overgebleven stadspoorten, (foto - foto - foto) gaan we de echte oude stad in. Inmiddels is het zonnetje heerlijk gaan schijnen en ziet alles er vrolijk uit. De boten in het haventje achter de Zijlpoort liggen te glimmen in het water.

Anno 1660

We kijken onze ogen uit naar de prachtige oude gebouwen die hier om ons heen staan. Een oudere man op de fiets, die we vragen of dit de Kalvermarkt is, heeft er ook wel schik in en blijft gelijk met ons kletsen over hoe mooi Nederland wel niet is.
 In de grachten krijgen de futen al weer interesse in elkaar en langs de Nieuwe Rijn gaan we het winkelcentrum in. Eigenlijk zijn alle, voor mij bekende, bezienswaardigheden wel in de route opgenomen zoals de brug voor het stadhuis en het stadhuis zelf, de Pieterskerk, de Waag, de universiteit en de Hortus.
En natuurlijk de Burcht, op het punt waar Oude en Nieuwe Rijn samen komen, waar Leiden ooit begon.

Zicht vanaf de burcht-heuvel

De burcht zelf stamt uit ca. 1150, maar het verhaal gaat dat er al vanaf de vierde eeuw een groot verdedigingswerk op deze plek was. 
We klimmen er naar toe omhoog, ook al zegt Auke dat we langs de Burcht moeten gaan. Hij is nu immers open. Toen we hier een jaar terug eens waren werd hij juist onderhouden en mochten we er niet in. Boven heb je tussen de kantelen door een prachtig uitzicht over de stad.

EEN MOOIE TIJD
Via de gekroonde Liefdepoort gaan we een hofje in waar Jan Steen moet hebben gewoond en gewerkt. Alleen zijn we niet r.a. zoals op de beschrijving staat gegaan, maar recht door en de overige aanwijzingen l.a. en r.a. kunnen we ook al niet plaatsen. We lopen het hofje maar gewoon door en komen weer op de route. Die voert ons rondom de kolossale Pieterskerk waar de school te vinden is waar een andere bekende schilder zijn basisschooltijd door bracht: Rembrandt van Rijn. En in een ander pand woonde en werkte hij in zijn atelier voor hij naar Amsterdam vertrok. Een bord geeft uitleg waar de term 'rijke stinkerds vandaan komt. (De rijken werden tot de 19e eeuw IN de kerk begraven onder prachtige grafstenen. Maar bij het openen van een grafkelder kwam niet zelden een dusdanige lijklucht naar boven dat omstanders flauw vielen.)

Doelenpoort

We gaan langs  het gravensteen, dat middeleeuws aandoet, waar vroeger recht werd gesproken en dan gaat het op het Rapenburg, je weet wel, waar Beatrix en Willem Alexander studeerden en in hun studententijd woonden, weer mis. r.d. moet r.a. zijn, r.a. moet l.a. zijn en l.a. moet juist weer r.a. zijn. Maar met een beetje vragen, door het goede weer zijn er veel mensen buiten, vinden we onze weg wel door de stad langs de prachtige Doelenpoort (van het schuttersgilde waar de Vader van Rembrandt ook toe behoorde). 
Na de school voor de Zeevaart met een kleurig relief boven de entree komen we langs het 'geboortehuis' van Rembrandt, tenminste, slechts een gevelsteen herinnert nog aan deze plek, en moeten dan de Morschpoort door. Maar eerst gaan we even van de route af om iets te gaan drinken bij Mac Donalds.

Pauze
 Terwijl we daar op het gemak zitten schrikken we een beetje van de tijd: het is inmiddels half twee geweest en we hebben er nog maar 9 1/2 km op zitten. Nog ruim 15  te gaan. Het schiet niet echt meer op. Natuurlijk komt dat door het zoeken, maar vooral door het maken van de vele foto's en het gewoon genieten van de mooie stad. We besluiten de route nog een stuk te volgen en zodra we in de buurt van de fietsen komen maar door te steken om de rest van de route een andere keer te doen.
De stad (bijna) weer uit
via de Morschpoort

Wild
Breien
We lopen terug naar de Morschpoort, gaan hier door, en moeten dan l.a. de 1e Binnenvestgracht op. De weg die we inslaan heeft geen straatnaambord, maar dat komt verderop vast wel. Na zo'n honderd meter hebben we echter nog steeds geen straatnaambordje gezien dus we vragen het nog maar eens. Nee, dan moeten we toch echt terug naar de Morschpoort en..... dus voor de derde maal komen we bij de Morschpoort en gaan de stad weer in. We blijven ons afvragen waarom RS die pijlen niet gewoon had kunnen laten staan!
Maar we blijven verder toch genieten van de stad met zijn museummolen 'De Valk' en zijn grachten en meestal goed lopend gaan we de stad uit langs de Haarlemmer Trekvaart. Dichter bij de fietsen zullen we wel niet komen dus we steken vanaf hier door met zicht op twee Leidse Molens en landgoed Oud Poelgeest. En rond half drie stappen we op de fiets richting huis. De zon is weg en het begint al wat frisser te worden dus een mooie tijd.
En zo fietsen we nog even langs het huisje in Warmond waar Jan Steen woonde en werkte.


Huisje van Jan Steen met de DOOR ADRIAAN tactisch geparkeerde 'bolide'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten