KENNEDYMARS WIK-RWV
29 op 30 APRIL 2011
Het miezert al een beetje dus ik neem mijn regencape die ik thuis nog snel in mijn tas heb gegooid, maar mee. Ondertussen worden er diverse curvers met keurig gesmeerde boterhammetjes langs gedragen, natuurlijk voor op de verzorgingspunten. Eén van de wandelaars heeft een oranje outfit aan, verder is er nog niet veel koninklijks te bekennen.
SLAPEN MAG NIET…
We starten om iets voor elf uur na een korte toespraak onder begeleiding van een busje met zwaailichten waaruit op enkele oversteekpunten een verkeersregelaar stapt die het verkeer even op houdt. Ondanks dat lopen we enkele keren met de hele meute verkeerd. Dan komt toch de routebeschrijving te voorschijn, die niet echt geschikt is om de hele tijd te lezen, en komt het geheel weer in beweging. Soms ook na een stukje terug te lopen. Ik hoop niet dat dit zo blijft want dan stop ik er mee. 80 moet je lekker door kunnen lopen! En dan gaat het ook nog regenen en moet de regencape aan.
Verzorgingspost 1 staat aan de Zeedijk te Dordrecht. Ik geniet er van een boterham met pindakaas, koffie en een handje snoepjes.
Er is natuurlijk niet zo heel veel te zien onderweg, maar wel te horen, zoals kikkers en blatende lammetjes die door ons worden opgeschrikt. We gaan over de brug langs de prachtige spoorbrug en komen zo onderaan de trap, half onder het viaduct, om half twee op Verzorgingspost 2 te Sliedrecht. Het is even opletten waar je staat, want af en toe komt er een auto langs rijden.
We halen wandelaars in en worden ingehaald en maken af en toe een praatje met vreemden, maar ook met wandelaars die we geregeld op Kennedytochten tegen komen. Waar je over praat? Met een oudere man over de prachtige Franse taal. Ik krijg wat tips hoe ik dat weer op kan halen want ik vind het, met het oog op de IML tocht in Frankrijk die ik dit jaar wil gaan lopen, fijn om toch een woordje Frans te kunnen spreken. En dan staan we om half drie al weer voor het Streek- en natuurcentrum van Papendrecht. Ik plunder eerst de folderstand en geniet dan van een heerlijke bak soep. Zelf gemaakt door de ‘uitbater’. En we zijn net op tijd want het duurt niet lang tot de pan leeg is.
Ik leg mijn hoofd even op tafel om van de slaap af te komen, maar echt slapen mag niet van Adriaan…..
VROEGER……
We vervolgen de route over de onverharde én onverlichte paden van het Alblasserbos. Oppassen dus waar je je voeten neer zet. Gelukkig hangen er hier en daar fietsknipperlichtjes waarop je je kunt oriënteren want de pijlen op de grond zijn niet overal even goed te zien. Maar het is er ook mooi en na verloop van tijd gaan we weer gewoon over de weg. We kruisen de Betuwelijn, moeten een doodlopende weg in die voor wandelaars natuurlijk niet doodlopend is en komen uiteindelijk toch op verzorgingspost 3 in Alblasserdam. Ik ga er maar eens even lekker zitten, genietend van een stukje komijnenkaas.
We klimmen een viaduct op, via een trap, om er aan de andere kant wederom via een trap weer af te gaan. Dit soort ´onderbrekingen´ gaan in de loop van de tocht steeds moeizamer.
Rond kwart over zes stappen we sporthal ´De Fakkel´ binnen. Al ben ik voor een groot deel inmiddels al over mijn slaap heen, ik besluit toch een half uurtje mijn ogen dicht te doen. Op zoek naar een geschikt hoekje zie ik ineens een man op een bankje met leren kussen liggen. Het bankje ernaast is slechts bezet door een tas…. Dus ik maak daar mijn ´bed´ maar van. Het ligt heerlijk… tot Adriaan me wakker maakt. We moeten toch weer door na een bakkie koffie. Ik trek schone sokken aan terwijl de heer die naast me lag vraagt of ik nog loop. Hoezo… “Ik ga straks weer lopen ja.” “Ik niet, ik ben gestopt.” Dus dat bedoelde hij.
Ik klets nog even bij met een oudere dame ‘van het eerste uur’ die rond 1951 heeft gestreden voor het recht om te wandelen als vrouw zijnde. Dat heb ik niet meer meegemaakt, maar ik weet nog wel dat je een jaar of 25 terug als vrouw een uitzondering was op de middellange afstand! En lange afstandtochten waren er toen nog niet veel.
MAKKELIJKER DAN FRANS
We verlaten Ridderkerk langs een poster LENTE, VALLEN DE BUREN NATUURLIJK WEER OVER DE BLOEMETJES DIE WE BUITEN ZETTEN. En die is niet van Loesje! Barendrecht volgt en we gaan over de A16 gevolgd door hele knooppunten van snel- en spoorwegen.
Langs de fietspaden staat het fluitenkruid prachtig in bloei en in een tuin is een gigantische gouden regen helemaal geel. In het gras zitten ganzen met hun kuikens en na een oud ‘volksbuurtstraatje’ komen we rond acht uur al weer op Verzorgingspost 5 heel toepasselijk gesitueerd voor een (gesloten) cafetaria. Ik geniet nog maar van een volgend broodje pindakaas met kippensoep terwijl we aangemoedigd worden toch vooral brood te eten. Hoezo, moet jij anders de komende drie weken tosti’s eten? Maar voor elk probleem is een oplossing: dan ga je straks toch op de vrijmarkt staan…..
Met een biscuitje en een hand snoepjes gaan we door langs een mooie boerderij, luie schapen die herkauwen in een weiland en kauwen die op de rug van een geit zoeken naar eetbare hapjes. Adriaan zwikt nog even zijn enkel door naast de weg te stappen. Er is ook zo veel te zien zoals de uit Charlois verplaatste molen die plaats moest maken voor industrie en de betuwelijn.
Het is heerlijk weer en zelfs de trui kan uit zodat ik bruine armen kan krijgen. Alle bomen zijn fris groen, alleen het aantal vlaggen en verdere versieringen voor Koninginnedag vallen me wat tegen. Ik heb ook helemaal niet het gevoel dat het vandaag Koninginnedag is. En ook op Verzorgingspost 6 is geen oranjetompouce te krijgen. Maar de mueslirepen, kitkat en snoephartjes smaken ook, evenals de stukjes meloen.
Ik praat even bij met een Duitse heer. Maar eerst kreeg ik van Adriaan al op mijn duvel omdat ik hallo tegen hem zei. Ik had de indruk dat hij heel goed begreep wat ik bedoelde, en dat was volgens hem ook zo: “Hallo is internationaal” We praten nog even door. In Duitsland zijn weinig/geen Kennedytochten, daarom is hij hier. En Duits spreken gaat een stuk makkelijker dan Frans…. we begrijpen elkaar tenminste prima.
We verlaten de wijk Smitshoek en steken Rhoon door, slechts een honderdtal meters, en gaan dan polderwegen op om langs de Maas te komen lopen, uiteindelijk over het prachtige Truus Visscherpad door de Carnisse grienden.
Hier is het echt genieten van de knotwilgen en het frisse groen terwijl we links op de achtergrond schapen horen blaten en rechts ronken de boten op het water. Allemaal aan het oog onttrokken. Hele stukken van het pad moeten we over vlonders doen.
En uiteindelijk komen we op verzorgingspost 7 op de parkeerplaats van de Carnisse Grienden te Barendrecht. Daar krijgen we heerlijke vlaflip terwijl we informeren wie er naast de auto is opgeveegd. “Dat was de pijler van de eerste kilometers.” De eerste wandelaars waren hier vandaag een uur later dan vorig jaar. Heeft dat te maken met het oponthoudt de eerste kilometers of zijn de ‘snelle jongens’ vandaag naar de mergellandroute of Kennedymars in de Noordoostpolder?
We gaan over de Heinenoordtunnel en via lange fietspaden langs de Maas. Af en toe hebben we zicht op een groot (container)schip en op het minispoorlijntje. Het fluitenkruid staat mooi wit in bloei, plaatselijk doorweven met geel koolzaad. Prachtig! Verder is het inmiddels wel een beetje doorbijten, we worden het zat.
GEZELLIGHEID OP DE KONINGINNEDAGMARKT
Weer op pad kom ik tot de conclusie dat ik mijn regencape nog bij me heb. Die had ik eigenlijk wel in mijn tas kunnen doen want het wordt nu echt warm. Het is goed dat er een fris windje staat! We gaan Zwijndrecht in en komen al snel op verzorgingspost 8 voor een bak thee met komijnenkaas en bananensnoepjes.
De route gaat een parkje door dat me vaag bekend voor komt en vervolgens doorkruisen we Zwijndrecht o.a. over de Develweg. Ken ik vast nog van de WS door Zwijndrecht. Verder registreer ik inmiddels niet zo veel meer. Een leuk kerkje nog wel en uiteindelijk de brug tussen Zwijndrecht en Dordrecht waaronder Verzorgingspost 9 moet zijn. Maar wat is het pad naar de brug nog lang…. En dan die trap nog op….. en vooral af…. Maar we worden beloond met een fruithapje en gewapend met een hand dropjes vervolgen we de route maar weer. En we zijn niet de enigen. Van meer horen we dat de finish niet snel genoeg kan komen. Hoewel het in het Weizigtpark toch ook wel heel mooi is en Adriaan tot de conclusie komt dat je inmiddels enigszins uit moet kijken wat je tegen toevallige voorbijgangers zegt want het alcoholpromilage kan inmiddels wat opgelopen zijn. We mogen een blik werpen op kasteel Dord Wijk en langs mooie jaren 30 huizen met op de achtergrond een aubade bij een bejaardenhuis slingeren we door de nieuwbouw gepasseerd door een paard en wagen terug naar Sporting Delta.
Het is gezellig op het plein door de Koninginnemarkt, maar men keurt ons geen blik waardig, zelfs niet als we met opgeheven armen het terreintje op komen. Zou men wel weten wat hier aan de hand is….. We zoeken onze tassen op en begeven ons naar binnen voor het diploma en de nodige stempels in het wandelboekje en op de Kennedykaart.
Grappig, die uitspraak over de lente heb ik ook gelezen en ik dacht: dat schrijf ik in mijn verslag. Maar ben zo met het wandelen bezig geweest, dat het niet is blijven hangen. Wat een ervaring was dat zeg! Ben supertrots op mezelf, en denk nog elke dag als ik langs het diploma loop wat aan de spielgel thuis hangt: Yes, you did it girl!!
BeantwoordenVerwijderen