Wil je reageren op mijn verslagen, graag, dat kan door in de rechter kolom op de betreffende tocht te klikken. Onderaan het verslag vindt je dan een ruimte waarin je je reactie kunt plaatsen. En mocht dat niet lukken, een mailtje mag ook, dan plaats ik hem er zelf voor je onder: castlelock22@gmail.com

Wil je de foto's in het groot bekijken klik er dan op.

donderdag 24 maart 2011

RS80 Lisse voorgelopen op 24 maart 2011

RS80 LISSE
VOORGELOPEN
24 MAART 2011

Om half acht verzamelen we, acht personen, op de parkeerplaats van FC Lisse.

…IN DE HOOP DAT IK HEM WEG SCHOP
Al direct is het even zoeken. Wat is nu precies de deur waar we straks uit zullen komen en welk pad tussen de velden moeten we hebben? Maar we vinden het bewuste pad. Dan is er nog het hekje voorbij het clubhuis van de RTV dat dicht is, maar na omgelopen te zijn kunnen we voortvarender van start. In de verte zien we een politieauto staan bij de uitrit van het sportpark. Zou die komen kijken wat al die mensen door-de-weeks zo vroeg op het sportpark aan het doen zijn?
We wandelen langs de begraafplaats aan de rand van het bos die ALLEEN TOEGANKELIJK VOOR BEZOEKERS is. En de bewoners dan? vragen we ons af! Er liggen veel platgereden padden op de weg. ’s Avonds is de weg ter voorkoming regelmatig afgesloten voor auto’s, maar dat is dus duidelijk niet helemaal afdoende.
We gaan het Keukenhofbos in waar de vogels er gezellig op los fluiten. We slingeren door het bos, uiteindelijk langs de heg, om bij de van Lijndenweg - Stationsweg uit te komen. We praten even bij met de dame die de ‘artiesteningang’ van de Bloemententoonstelling Keukenhof moet bewaken om daarna verder te gaan langs het leuke huisje met de luikjes.
We gaan het laarzenpad op dat nu goed te belopen is. Benieuwd hoe dat van de winter zal zijn…. We wandelen langs bloeiend groot hoefblad, sneeuwklokjes en narcissen en zwanen die in de naastliggende sloot tussen bos en spoorbaan Haarlem-Leiden grondelen.
We gaan door langs het voormalige station Lisse, nu restaurant ‘de verloren koffer’, en dan langs de lange Delfweg die we even moeten trotseren bij gebrek aan een beter alternatief. We praten over het informatieblaadje. Piet heeft al het één en ander geschreven en dat zal ik aanvullen waarna Johan het nogmaals aanvult. Deze editie wordt dus uitgeven in boekvorm… als trilogie.
De eerste velden narcissen kleuren geel en krokussen staan al paars te bloeien. We gaan onder de N206 door, na restaurant De Ruigenhoek, rust vanuit Noordwijkerhout, te zijn gepasseerd. Dan komen we op het fietspad langs het zweefvliegveld te lopen waarlangs we de schapen in de waterleidingduinen zien grazen.
En na het pad verlaten te hebben gaan we Natuurgebied Het Langeveld in. Het is er heerlijk rustig en in het heldere water zien we de kikkers zwemmen, in de schoolslag. Verder is het er prachtig met de zon die alle tinten bruin oplicht.
Uiteindelijk slaan we links af de Langevelderslag op en steken over naar de Wilgendam. Daar past Johan het parkoers aan aan de routebeschrijving… hij draait het verdraaide straatnaambordje even de goede kant op. Ter variatie zien we hier  koeien in het weiland grazen met op de achtergrond de Sancta Maria, vroeger opvanghuis voor vrouwen in geestelijke nood. We nemen een kijkje op de koffiepost…. Of we koffie lusten! Dat slaan we niet af. De ‘bedrijfshond’ komt even aandacht vragen door zijn kop op schoot te leggen en als we weer verder gaan komt hij met zijn bal aan, of wat daar nog van over is, in de hoop dat ik hem weg schop.

DE HERINNERING
We steken over naar het parkeerterrein van bungalowpark Solassi. We lopen het terrein over naar het Oosterduinse Meer. Op het strand is het helemaal lekker met het zonnetje van vandaag. Uiteraard hebben we het ook over de routebeschrijvingen en de problemen bij het uitdelen daar van: Ze trekken een route uit iemand zijn handen, stoppen hem in hun zak en kijken er niet meer op!
We gaan terug onder de N206 door en de Tespellaan op tussen de bollenvelden door en langs het mooie kwekershuis. De bewoner heeft rondom zijn huis de nodige grond aangekocht en er een golfbaan op aangelegd. Twee dames slaan juist de bal in de hole dus ik vraag of ze het even willen herhalen ‘voor de foto’.
In de bosrand staat het vol met narcissen volop in bloei, maar die staan hier natuurlijk lekker beschut. Ook op de voormalige vuilnisbelt is nu een golfbaan aangelegd. Tussen de bollen rennen de hazen door het veld terwijl we richting Halfweg lopen wat toevallig ook aardig halfweg de route blijkt te liggen.
We gaan weer langs het station en dan het andere laarzenpad op waar het ook weer prima wandelen is. Jammer dat er de laatste tijd zo veel gekapt is want je kijkt nu wel erg tussen de bomen door. Maar dat zal ongetwijfeld nodig zijn geweest. Door alle afgesloten hekken die onlangs geplaatst zijn moeten we de Stationsweg een stuk volgen. Daarbij is wel het draaiorgel te horen dat op het tentoonstellingsterrein staat! Keukenhof is vandaag voor het eerst voor iedereen geopend nadat Willem Alexander en de Duitse Bondskanselier met zijn vrouw deze gisteren hebben geopend.
Op de hoek van Lijndenweg - Stationsweg gaan we het Keukenhofbos weer in over een prachtige route en het is heerlijk om er in de schaduw te lopen met nog altijd fluitende vogels. Het wordt echt voorjaar. Bij het verlaten van het bos is de splitsing met de 18 km die terug gaat naar het sportpark van FC-Lisse, en de samenkomst 10. Nog een hele opgave om dat goed op papier te krijgen.
We volgen een klein stukje de drukke Loosterweg Zuid en slaan dan een eigen weg op: het ‘Pad van de Wit’. We stoppen even om  toestemming te vragen om het pad in januari 2012 te gebruiken. Dhr. De Wit heeft daar geen problemen mee mits hij weet dat het gaat gebeuren, maar hij is niet de enige eigenaar dus er moet nog verder overlegd worden. Maar dat gaat op een ander tijdstip gebeuren.
We kunnen de route vervolgen om uit de komen bij het buurtschap ‘de Engel’ en bij wegrestaurant ‘Juffermans’ waar we heerlijk in de zon en in T-shirt op het terras zitten. We hebben natuurlijk geen zonnebrand mee, want nooit verwacht dat het zo warm zou worden, en Adriaan zijn hoofd kleurt al aardig rood.
Niet iedereen kan zich helemaal vinden in de unieke opzet voor deze tocht met meerdere afstanden en noemt het met nadruk eenmalig terwijl de anderen het nadrukkelijk een experiment noemen! En wat moet de herinnering worden? Een zakje bollen, helemaal in het thema van de omgeving? Is het leuk als je als bollenboer uit Lisse mee wandelt en je als herinnering een zakje met tien bolletjes krijgt….

EEN AFZAKKERTJE
We trotseren de rotonde in aanleg en gaan toch de Tweede Poellaan op de Poelpolder in, één van de oudste droogmakerijen van Nederland. Maar op dit moment is deze voor een groot deel volgebouwd met huizen en moeten we even een stukje bebouwing trotseren. Maar na een groenstrook gaan we langs een leuk huisje met rood-witte luiken de dijk op langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer, op het uiterste randje van Zuid-Holland met aan de overzijde van het water Noord-Holland.
En na het eerste hek komt er iemand terug lopen met een tulpenbol in zijn hand. De herinnering aan deze tocht is hier zelf op te rapen…. Mag je zelf bepalen hoe veel je er wilt: tien? Prima. 100? Ook goed. Het gaat hier om afgekeurde bollen die nu als voer voor de schapen dienen.
We gaan om de jachthaven heen en vervolgen dan de dijk met rechts de mooiste boten en links de bebouwing van de Poelpolder. En uiteindelijk komen we uit bij de Zemelpoldermolen, het tempo is er dan helemaal uit. Er wordt zelfs geopperd om de dijk een stuk in te korten… maar dan komt de horecarust wel erg veel op het eind te liggen….
We gaan langs de molen en de heemtuin en na enkele mooie straten komen we om 14:45 uur terug op het parkeerterrein van FC Lisse en nemen een afzakkertje bij FC Lisse golf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten