Wil je reageren op mijn verslagen, graag, dat kan door in de rechter kolom op de betreffende tocht te klikken. Onderaan het verslag vindt je dan een ruimte waarin je je reactie kunt plaatsen. En mocht dat niet lukken, een mailtje mag ook, dan plaats ik hem er zelf voor je onder: castlelock22@gmail.com

Wil je de foto's in het groot bekijken klik er dan op.

zaterdag 5 maart 2011

RS80 Waddinxveen, 5 maart 2011


 
RS80 WADDINXVEEN,
5 MAART 2011

Als we in Waddinxveen aan komen haalt zoonlief Sebastian, die is voor het eerst sinds half november weer mee, eerst een lekker broodje bij het Stoepje op het plein aan de overzijde. De kans dat deze bij terugkomst weg is is namelijk groot.
DIE LAAT IK STEEDS VERDER ACHTER ME.
Het is nog wat heiig, maar toch mooi als we langs de Kanaaldijk Waddinxveen uit gaan. Een kudde schapen holt honderden meters met ons mee door hun weiland aan de overkant van het water en we passeren een bord ´paddentrek´, een woord dat je op verschillende manieren uit kunt leggen als je er onder het wandelen over na denkt…..
Over de A12 bij het Gouwe Aquaduct komen we bij recreatiegebied ´t Weegje. Een groene oase in de polder. Verder is het overigens ook best groen, maar dan van de wandelgroep uit Zoetermeer. Eén dame is echter niet zo tevreden over die kleur, ze zou liever een andere kleur willen. ”Fuchsia roze?” Nee, net zo fel blauw als mijn jas vindt ze wel wat. Dan zal ik mijn trui maar niet laten zien want die is bijna net zo fel groen als die van jullie! En ik heb hem al jaren en hoor niet bij ‘Zoetermeer’…..
We passeren een knotwilg die wel heel ver is uitgehold, dat hij nog overeind staat! en op het water zien we kuifeenden en smienten. Adriaan fotografeert er lustig op los tot een man achter ons vraagt of hij ook wel eens natuurrampen fotografeert. Hij reageert heel gevat dat hij nooit zelfportretten maakt, maar de man doelde op zichzelf waarna hij NATUURLIJK op de foto mag.
Onder een schattig spoorviaductje door komen we langs de Gouwe te lopen waar zwanen zwemmen en we gemaal Oostpolder in Schieland uit 1933 passeren. Interessant om te zien hoe specifiek de bouwstijl van gemalen is. Aan de overkant van het water staat een schattig molentje, en over het water vaart een vrachtschip voorbij. Gezellig kletsend gaan de 1910 meters snel onder mijn voeten door…. en laat ik mijn wandelmaatjes steeds verder achter.

PIKANTE DETAILS….
Ik maak een foto van de pittoreske Tweede Moordrechtse Tiendeweg, van het bloeiende klein hoefblad en bijna bloeiende groot hoefblad. Bij de Julianasluis gaan we de Gouwe over terwijl het vrachtschip in de sluis ligt. Het zonnetje gaat schijnen als we langs een bordje ‘fietssluis’ komen. Voor waterfietsen?
Via een volksbuurt gaan we de oude stad in. Er staat veel te koop en er is veel dichtgetimmerd, ook mooie panden, maar deze zijn toch enigszins vervallen en we zijn bang dat ze gesloopt zullen worden. Via een ophaalbrug gaan we over de Turfsingel en komen op de koffiepost met een rondo bij de koffie/chocomel.
We vervolgen de route over de Trappenbrug. De trappenbrug dateert van rond 1500. Vroeger waren er meer bruggen van dit type in de stad. Als ze van hout zijn spreekt men van een kwakel. De hoge doorvaart en de daardoor steile trappen zijn bepaald door de volgeladen hooi- en turfschepen die hier moesten passeren. Op dit deel van de Turfmarkt werd namelijk turf uit Waddinxveen, Reeuwijk en Sluipwijk verkocht. Rond 1550 werd de toevoer van turf te groot en verplaatste men de markt naar de Raam. De trappenburg behield echter bij de renovatie in 1574 en ook daarna zijn vorm.  
Via enkele heel smalle steegjes en langs de Koren- en Visbank komen we bij de St. Janskerk waar we bijna rondom lopen en onze ogen uit kijken naar de mooie uitbouwen en omliggende bouwwerken. En naar het beeld van Erasmus, het lazaruspoortje, de molenwerf en motte en dan hebben we nog niet eens de mooie glas-in-lood-ramen gezien! Overigens nooit geweten dat Erasmus de onwettige zoon was van een Goudse priester en diens huishoudster. En dat in 1469!

INDERDAAD AL VERTROKKEN
Op de markt bewonderen we het stadhuis met het klok- en poppenspel en de Waag. We horen een knal. Geen vuurwerk, maar een gesprongen fietsband bij de fietsenkraam. Sebastian haalt een stuk kaas-uit-het-vuistje waar wij ook van mee genieten.
Uiteraard laten we het VVV niet links liggen en kijken in de etalage van een echte hoedenwinkel op de Lange Tiendweg 90, gehuisvest in “ ’t oude Koetshuis”.
We verlaten de stad  om de Goudse Hout in te gaan en vervolgens de Reeuwijkse Plassen op. Het is er prachtig met het ontluikende groen, de ophaalbruggetjes en alleraardigste boerderijen en (vakantie)optrekjes. Bij het Elfhoevenstrand houden we een korte pauze op verzoek van Sebastian. Hij begint het zwaar te krijgen. In de verte horen we een karnavalsstoet, het geluid draagt ver over het water.
We gaan Reeuwijk Brug in waar we op de carnavalsstoet stuiten. We blijven even kijken voor we zalencentrum ‘De Brug’ in gaan voor de rust.
Verkwikt vervolgen we de route langs de brandweerkazerne en pronkende zwanen en via een groenstrook tussen de wijk Bloemendaal en de A12, langs het huis van de familie Moons, waarvan de 15 kinderen op 14-1-2008 samen 1000 jaar oud waren, komen we in de Bloemendaalse polder. Deze doorkruisen we over de smalle Winterdijk, uiteindelijk langs de kwekerijen en niet-fotogenieke futen. Ze duiken steeds net te vroeg onder.
En zo gaan we na de Brugweg de hefbrug over om om 14:45 aan de finish te komen. Het Stoepje is dan inderdaad al vertrokken.

1 opmerking:

  1. KARWEI Boskoop is de vuurwerkwinkel van Boskoop, Waddinxveen, Benthuizen, Gouda, Alphen aan den Rijn, Moerkapelle, Hazerswoude, Reeuwijk en omstreken. Wij verkopen het mooiste vuurwerk van de omgeving. En dat voor een scherpe prijs! U vindt bij ons onder andere knalvuurwerk en siervuurwerk. Die weer onderverdeeld zijn in batterijen, pijlen en grondvuurwerk! Ons vuurwerk is populair in de omgeving, daardoor komen mensen uit Benthuizen, Reeuwijk, Alphen aan den Rijn, Boskoop, Reeuwijk, Hazerswoude, Zevenhuizen, Bodegraven, Gouda en Zoetermeer speciaal voor ons vuurwerk naar ons toe! Dat bewijst hoe goed ons Vuurwerk Waddinxveen is! Zelf uitproberen? Kom dan gerust eens kijken in onze showroom!

    BeantwoordenVerwijderen