Wil je reageren op mijn verslagen, graag, dat kan door in de rechter kolom op de betreffende tocht te klikken. Onderaan het verslag vindt je dan een ruimte waarin je je reactie kunt plaatsen. En mocht dat niet lukken, een mailtje mag ook, dan plaats ik hem er zelf voor je onder: castlelock22@gmail.com

Wil je de foto's in het groot bekijken klik er dan op.

zaterdag 26 maart 2011

RS80 Bleiswijk, 26 maart 2011

 RS80 BLEISWIJK
WANDELING DOOR LANSINGERLAND
26 MAART 2011

Twee dagen na de vorige RS tocht, voor seizoen '11-'12, lopen we al weer de laatste tocht van deze winterserie. Ik smeer zes broodjes kaas voor onderweg want het is toch niet zo koud en dan heb je minder trek en Sebastian zal wel weer niet hoeven dus dan hebben Adriaan en ik er allebei drie. Het is niet ver rijden dus na een half uurtje staan we al op het parkeerterrein van de veiling Flora Holland Bleiswijk voor restaurant 'Fleur Inn'. Het is nog rustig binnen dus we kunnen op het gemak inschrijven en met een consumptie eerste rang zitten.

EEN ONVERWACHTTE ONTMOETING
Sebastian is vandaag met ons mee en die kijkt gelijk zijn ogen al uit naar de vele vrachtwagens die af en aan rijden. Zijn dag kan al bijna niet meer mis gaan. We gaan direct de polderwegen op waarlangs ik zowaar enkele 'dijkhuisjes' ontwaar. Na een kunstwerk met drie kleine kasjes gaan we langs restaurant Boedha Beer, met een hele grote beer naast de ingang, waarna we oversteken naar de Chrysantenweg. Hoe kan het ook anders in deze streek.
We gaan BLEISWIJK zelf in, zo te zien ooit gebouwd langs een watertje. In de voortuintjes staat de eerste bloesem van prunus en forsythia al in bloei en na een schattig oud 'kwekershuisje' gaan we dwars door het winkelcentrum van Oud Bleiswijk met leuke oude pandjes waar schattige winkeltjes in zitten en natuurlijk een kerk.
Met zicht op de Eendrachtsmolen verlaten we het dorp weer om recreatiegebied de Rottemeren in te gaan over een alleraardigst ophaalbruggetje. Jammer dat het miezert.  Daardoor is het toch kouder dan afgelopen donderdag en eigenlijk hebben we maar net genoeg kleding aan gedaan en Adriaan zelfs te weinig. En aan zijn pet-met-klep die hij nu wel mee heeft om zijn verbrande hoofd te beschermen heeft hij eigenlijk niet zo veel.
Toch genieten we van het uitzicht over de waterplas van recreatiegebied De Rottemeren en de molenstomp die een nieuwe bestemming als woonhuis heeft gekregen. Er voor zit in het kippenhok een kip met een koekenpan voor zijn neus. Wat is de bedoeling? Heeft hij een gebakken eitje als ontbijt gekregen of is het de bedoeling dat er een ei in die pan gaat komen?
En bij gemaal 'De Kooi' en een prachtige witte ophaalbrug over de Rotte staat ze ineens voor onze neus: Tinie uit Varsseveld, wat ongeveer aan de andere kant van Nederland ligt. Dat is wel de laatste persoon die we hier verwachten, maar haar dochter blijkt hier vlakbij te wonen.

GEVAARLIJK TERREIN
Over het grondgebied van het dorpje ROTTE, nooit van gehoord, komen we langs nog twee molenstompen die op een soort 'terpjes' met bomen als groene eilandjes midden in de weilanden staan. Aan de andere kant stevenen we op de eerste kassen van vandaag af langs een infobord over het Lage en Hoge Bergse Bos. En dan volgt het ene groenten- of bloemenbedrijf na het andere en bij paprikakwekerij vd. Spek te BERGSCHENHOEK hebben we de koffiepost met sprits. Meestal hoeft Sebastian de koek niet en heb ik dubbel... maar vandaag werkt hij hem zelf naar binnen! En kennelijk heeft hij trek want als wij even later een broodjes kaas nemen wil hij er ook één en hij kondigt zelfs aan er wel drie te lusten! Maar eerlijk delen.....
In een sloot zwemmen twee zwanen met ons mee. Of zijn het de periscopen van onderzeeers zoals we samen fantaseren. Het volgende natuurgebied dient zich aan (of is  het gewoon weer recreatiegebied De Rottemeren) waar enkele paarden lopen. Het paard voor ons lijkt wel klappoten - sorry benen - te hebben dus we maken er een filmpje van. 
Het blijft wat somber, maar het is inmiddels gelukkig wel droog. Langs een schuur met curiosa/sloophout (of is dat hetzelfde) gaan we Bergschenhoek weer in langs Astertuin, Anemonentuin en Narcissentuin. Dan het HSL viaduct over met vier passerende treinen en langs de brandweerkazerne waar juist enkele voertuigen aan komen rijden. Wat treffen we (Sebastian) het weer!
We verbazen ons over een spandoek 'Kampioen Worstmakerij Zuid-Holland 2011' in een weilandje met geiten.
Wat een plaats, daar is vast (niet) over nagedacht. En zo gaan we BERKEL EN RODENRIJS in om in het centrum na drie bakkers, als ze geen appeltaart hebben gaan we terug, op de rust te komen in 'Cafe het Centrum'.
We wandelen door het rokerige cafe naar de serre waar het frisser is en appeltaart met slagroom verkrijgbaar is. Nog even naar het toilet. Gelukkig mag ik gebruik maken van het damestoilet want bij de heren is het 'Baggerdepot gevaarlijk terrein'.

DAAR WACHT DE BEKER...
We vervolgen de route richting de kerk, maar niet na de Free Recordshop met een bezoek vereerd te hebben. Sebastian vindt er zowaar de PC-game die hij graag wil hebben! Langs het gemeentehuis van de gemeente Lansingerland (Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek) bereiken we de parken met treurwilgen die prachtig geel kleuren, evenals de forsythia's, en waar de reigers druk bezig zijn met hun nest recht boven het pad. Even heel hard hopen dat er niets naar beneden valt!
Er volgt weer agrarisch gebied met een grote orchidee als versiering bij een kwekerij, een prachtig buxus-kunstwerk en de nodige kassen. De heren fantaseren over wietkwekerijen en overvallen enz. tot verbazing van sommige passerende wandelaars. Maar wat die er van vinden interesseert ons niet, wij hebben het naar ons zin en Sebastian loopt als een kievit, die we overigens ook geregeld om ons heen horen roepen.
We passeren 'Herbae Optimae Formae' dat rijkelijk voorzien is van mozaieken aan de gevel en het wandelboekplaatje siert. De eerste lammetjes lopen al weer in het weiland en na het passeren van een bedrijf met prachtige grote olijfbomen op pot gaan we de loopbrug over om al weer terug te komen bij restaurant 'Fleur Inn'.
Daar wacht de beker op menig wandelaar, 471 personen voor vandaag. En natuurlijk wil Sebastian bij het vertrek weer even bij de veiling-brandweer kijken.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten